Προκαταλήψεις

Πριν από 10 μήνες περίπου, την παρασκευή πριν τις αποκριές του 2006, είχα πέσει θύμα ληστείας 4 τα ξημερώματα, καθώς γυρνούσα σπίτι, το πώς και γιατί δεν έχει πλέον σημασία, αυτό που έχει σημασία και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι ερωτήσεις των αστυνομικών για την εθνικότητα των δραστών.

Αν θυμάμαι καλά ήταν 4 της ασφάλειας και άλλοι 4 που ήρθαν με το τζιπ. Ένας-ένας λοιπόν χωρίς εξαίρεση και οι 8 με ρώτησαν αν οι δράστες ήταν Αλβανοί. Οι αστυνομικοί ήταν μαζεμένοι σε μια ακτίνα 2 μέτρων όμως χρειάστηκε να επαναλάβω 8 φορές πως οι δράστες ήταν Έλληνες.

Πριν κάποια χρόνια πάλι που έγινε διάρρηξη στο σπίτι της θείας μου στην Αθήνα, οι αρχές πάλι έλεγαν ότι θα ήταν δύσκολο να βρεθεί ο δράστης, ο οποίος σύμφωνα με αυτούς ήταν αλλοδαπός και δε αλβανικής εθνικότητας. Αυτό που ανακάλυψαν μετά από έρευνα ήταν ότι ο δράστης ήταν Έλληνας.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω όμως είναι το εξής. Γιατί κάθε φορά που κάποιος πέφτει θύμα ληστείας, η εγκληματικής πράξης, ο βασικός ύποπτος θα πρέπει να είναι απαραίτητα αλλοδαπός και συνήθως Αλβανός; Από που έχει προέλθει αυτή η ρατσιστική προκατάληψη; Εγκληματίες υπάρχουν παντού ανεξάρτητα από την εθνικότητα, με ποια λογική λοιπόν ο κυρίως ύποπτος είναι πάντα αλλοδαπός; λες και οι δικοί μας είναι τα καλά παιδιά που ποτέ δεν πείραξαν κανένα.

Μου έρχεται στο μυαλό επίσης ότι πέρα από την αστυνομία, αυτή η προκατάληψη υπάρχει και στον υπόλοιπο κόσμο, πάντα όταν συμβεί κάτι κακό κατηγορούν του αλλοδαπούς δείχνοντας το έντονο ρατσιστικό και ξενοφοβικό συναίσθημα που τους κατέχει. Σίγουρα μου θυμίζει περιπτώσεις όπως αυτές που άκουγα στην άλλοτε ρατσιστική Αμερική όπου για πολλά εγκλήματα ο ύποπτος ήταν πάντα μαύρος, άσχετα με το αν θα μπορούσε να έχει διαπράξει το έγκλημα ο οποιοσδήποτε.

Θα μπορούσαμε άραγε με κάποιο τρόπο να αλλάξουμε τέτοιου είδους προκαταλήψεις, προς μερίδες ανθρώπων πού πλέον είναι μέρος της κοινωνίας μας και ζούνε μαζί μας; Τέτοιες ιδέες μόνο καχυποψία, φόβο και μίσος φέρνουν και τελικά προβλήματα στην ομαλή και ειρηνική συμβίωση.

Σχόλια

Ο χρήστης Derevirn είπε…
Καλορίζικο το blog! Είναι πραγματικά θλιβερή η αντιμετώπιση απέναντι στους αλλοδαπούς, πόσο μάλλον απο τα όργανα της αστυνομίας...
Ο χρήστης roidis είπε…
καλώς ήρθες και να πληθαίνουν τα ποστ σου.
Ο χρήστης Κατουρημένη ποδιά είπε…
Καλώς τον.. Ο Έλληνας ξεχνάει ότι ήταν και αυτός μετανάστης στις Αμερικές, στις Αυστραλίες κα στις Γερμανίες.. Η αντιμετώπιση που είχε δεν ήταν διαφορετική, και κάνει τα ίδια πράματα. Επίσης μπράβο στους Αλβανούς που κατάφεραν και ορθοπόδησαν. Στην αρχήν αλλάζανε το όνομά τους και λέγανε ότι είναι από την΄Ήπειρο. Τώρα δε ντρέπονται. Έχουν πολλά πράματα που έχει και ένας Έλληνας. Κινητό, αμάξι, σπίτι, δική τους δουλειά, ασφάλεια.. Σε μερικά χρόνια ο Έλληνας θα αναγκαστεί να γυρίσει στην οικοδομή και θα του κοπεί η μαγκιά..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνικός ορθογραφικός έλεγχος στο Evernote

Τυχαίες σκέψεις καθώς ξημερώνει

Διάφορες Σκέψεις