Διάφορες Σκέψεις

Είναι αρκετές οι φορές που έχω ανοίξει συζητήσεις πάνω σε θέματα που αγγίζουν το υπερφυσικό με την οικογένεια μου, το συμπέρασμα, που τείνει να μεγαλώνει κάθε φορά είναι ότι μάλλον είμαι από τα λίγα μέλη αυτής της οικογένειας, που είναι αρκετά σκεπτικό σε οτιδήποτε εμπεριέχει κάποιο μεταφυσικό παράγοντα.

Πόσες φορές έχω ακούσει για μαγεία, για θαύματα, για προσωπικές εμπειρίες, όλα με τον υπερφυσικό παράγοντα εξ’ ορισμού και καμία προσπάθεια για λογική εξήγηση, άσχετα αν στο πλήθος των περιπτώσεων αυτή είναι εφικτή. Φαίνεται ότι ο κόπος για να σκεφτεί κάποιος μια λογική εξήγηση είναι αρκετός γι αυτό και η επανάπαυση στον υπερφυσικό παράγοντα.

Αρχικά στην συζήτηση μου, ως επιχείρημα για το πώς ο άνθρωπος τείνει να βλέπει το υπερφυσικό ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχει ήταν το παράδειγμα, όπου σκέφτεσαι έναν άνθρωπο και τυχαίνει να σε παίρνει τηλέφωνο λίγο μετά. Σαφώς η απάντηση που έλαβα είναι ότι αυτό είναι «τηλεπάθεια», βέβαια σαφώς αυτή δεν είναι η σωστή εξήγηση αλλά δείχνει με ακρίβεια πως εισέρχεται πάντα, και χωρίς αρκετή σκέψη ο υπερφυσικός παράγοντας.

Βέβαια η λύση είναι απλή και λογική, με χρήση της στατιστικής. Γιατί τείνουμε να ξεχνάμε στην περίπτωση αυτή να προσθέσουμε στο σύνολο, τις φορές που έχει τύχει να σκεφτούμε το εν λόγω άτομο και να μην μας τηλεφωνήσει, ή ακόμη τις περιπτώσεις που μας έχει τηλεφωνήσει χωρίς να το σκεφτούμε.

Άλλο ένα θέμα είναι αυτό της προσωπικής εμπειρίας ως απόδειξης, σε πρόσφατη συζήτηση άκουσα το εξωφρενικό ότι η προσωπική εμπειρία είναι αδιάψευστη απόδειξη της ύπαρξης του υπερφυσικού παράγοντα, και το ακόμη εξωφρενικότερο βέβαια ότι η ύπαρξη του υπερφυσικού έχει αποδειχθεί…

Όσον αφορά το θέμα της προσωπικής εμπειρίας βέβαια θυμάμαι, περίπου, το παράδειγμα από το “The God Delusion” το οποίο διαβάζω αυτή την περίοδο. Σύμφωνα λοιπόν με την λογική της προσωπικής εμπειρίας, αν κάποιος υποστηρίξει ότι είναι ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης, είναι προσωπική του εμπειρία και σαφώς κάποιος άλλως που δεν έχει ζήσει την εμπειρία αυτή δεν μπορεί να την κατανοήσει, και βέβαια για τον άνθρωπο αυτό η προσωπική του εμπειρία είναι αδιάψευστη γι αυτόν απόδειξη ότι είναι ο Ναπολέοντας.

Τώρα αν δεχθούμε την προσωπική εμπειρία κάποιου που υποστηρίζει, ότι μιλά με το θεό και έχει σχέσεις με οτιδήποτε υπερφυσικό, με ποίο κριτήριο θα θεωρήσουμε αυτόν που λέει πως είναι ο Ναπολέοντας τρελό; Και βέβαια, αν δεχθούμε ότι ο δεύτερος είναι τρελός τότε με ποίο κριτήριο θα αποφανθούμε ότι ο πρώτος δεν είναι;

Σχόλια

Ο χρήστης Stelios Frang είπε…
Ακόμα και οι "εμπειρίες" από εμφανίσεις θεών και δαιμόνων στην έρημο εξηγούνται, αν ληφθούν υπόψη η πείνα και η δείψα των αναχωρητών...

Καθένας "βλέπει" και "ακούει" σε στιγμές κρίσης αυτά που επιθυμεί ή φοβάται. Και, άμα είναι κάποιος, θεόπληκτος, ελπίζει στο θεό και αυτόν ακριβώς "βλέπει", όπως ο πεινασμένος "βλέπει" καρβέλια...
Ο χρήστης roidis είπε…
σου εύχομαι καλούς συλλογισμούς. Δεν ξέρω αν τα πάντα εξηγούνται, πάντως κάθε μέρα που περνά όλο και κάτι επιστημονικά αποδεικνύεται που παλαιότερα στα μυαλά των ανθρώπων είχε προέλευση μεταφυσική ή θεϊκή...
Ο χρήστης ο δείμος του πολίτη είπε…
Μου άρεσαν πολύ οι συλλογισμοί σου. Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινή προπαγάνδα ότι υπάρχει θεός, ότι υπάρχει αδιάψευστα το υπερφυσικό στοιχείο. Απόδειξη ότι όλοι το πιστεύουν και ότι όλοι έχουν ανάγκη το Θεό ή κάτι να πιστεύουν (τι άλλο θα ακούσουμε!!!).
Ο χρήστης πετρος είπε…
ειναι γεγονος οτι ολοι οι ανθρωποι εχουμε την ταση να ψαχνουμε (και να βρισκουμε) ενα θεο η μια απαντηση.
αν θυμαμαι καλα εξηγειται και επιστημονικα αυτο.
ομως νομιζω οτι ειναι ακρως ανηθικο να αποδεχεται καποιος πληρωμενες απαντησεις σε θεματα ζωτικα για την ψυχικη ισσοροπια οπως η πιστη σε θρησκειες η σε α-νοητες μεταφυσικες εμπειριες προερχομενες απο πλυση εγκεφαλου και προπαγανδας αιωνων.ισως η μεγαλυτερη ανηθικοτητα απεναντι στον εαυτο μας.

οπως εχει πει στα αστεια ο βολταιρος(νομιζω),
"αν δεν υπηρχε θεος ο ανθρωπος οφειλε να τον δημιουργησει"
σε απαντηση του χριστιανικου ηθικου διδαγματος
"η ηλιθιοτητα και μονο οδηγει στον παραδεισο"
φραση βαθεια φιλοσοφικη και σημειολογικη για τη θεμελιωση του φοβου και της αγνοιας

τα παντα ειναι θεμα πιστεως και απορω τι πιο κενο θα μπορουσε ποτε να ειπωθει..

ωραιο το blog kelso,τωρα tο ανακαλυψα..
saintpetros
Ο χρήστης OMADEON είπε…
Υπάρχει ήδη μία (συνεπής με τη Φυσική) επιστημονική εξήγηση πολλών παραψυχολογικών φαινομένων, η "Link Theory" του Richard Shoup και του "Boundary Institute", για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Mία Νέα Φυσική Επιστήμη ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΟΤΗΤΑ...


Εντύπωση (και απογοήτευση) μου προξενεί η σχεδόν καθολική τάση απόρριψης της απλής ύπαρξης τέτοιων φαινομένων απλά και μόνο επειδή (μέχρι τώρα) δεν εξηγούναι. Αυτό δείχνει (αν μη τι άλλο) ένα άλλο είδος δογματισμού, αντίθετο με το θεολογικό δογματισμό αλλά εξίσου καταστροφικό για την αποδοχή πτυχών της ανθρώπινης και φυσικής εμπειρίας που "δεν συμφέρει να υπάρχουν".
Ο χρήστης OMADEON είπε…
Επίσης υπάρχει η θεωρία των "Μορφογενετικών Πεδίων" του Rupert Sheldrake, οποίος μάλιστα έκανε και επιτυχή πειράματα για την απόδειξη της ύπαρξης τηλεπάθειας, όπως θα δείτε στα links εδώ
Rupert Sheldrake Bookmarks by Omadeon

Τέλος, υπάρχει και η... δική μου θεωρία (αναγνωρισμένη ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα από μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, η "Λογική των Πολλαπλών Μορφών" (click ΕΔΩ για ΟΛΑ τα σχετικά ποστ).
Εν ολίγοις, αυτή η θεωρία ανάγει όλες τις λογικές συνεπαγωγές σε μία θεμελιώδη λειτουργία του Νου, το "αξίωμα της Αντίληψης", με βάση το οποίο... (ΧΩΡΙΣ να είμαι θεϊστής) έχω βάσιμους λόγους να τείνω προς την υπόθεση ότι το Σύμπαν είναι συνειδητό (σε λανθάνουσα κατάσταση ακόμη και το μικρότερο σωματίδιο περιέχει "εσωτερικό κόσμο").

Καλή σας μέρα- από ένα ανοιχτόμυαλο αγνωστικιστή με πανθεϊστικές τάσεις!(χεχε)
Ο χρήστης OMADEON είπε…
Y.Γ.
Τις επικοινωνίες και συνεργασίες με την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα μπορείτε και να δείτε (εν μέρει) ΕΔΩ (wordpress postings about "LoF" i.e. "Laws of Form").
Μία παρουσίαση από ΑΛΛΟΝ επιστήμονα της Λογικής Πολλαπλών Μορφών υπάρχει και ΕΔΩ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνικός ορθογραφικός έλεγχος στο Evernote

Τυχαίες σκέψεις καθώς ξημερώνει