Συλλογισμοί κοιτώντας τ' άστρα


Πρόσφατα και μετά από παραπομπή του φίλτατο derevirn παρακολούθησα ένα βίντεο (το παραθέτω παραπάνω) το οποίο συγκρίνει αρχικά μεγέθη πλανητών του ηλιακού μας συστήματος με τον ήλιο και μετά το μέγεθος του ήλιου με αυτά άλλων γνωστών άστρων. Ξεκινώντας λοιπόν από τον Ερμή με διάμετρο 4,880 χιλιομέτρων το βίντεο κατέληξε στο άστρο VV Cephei με διάμετρο σύμφωνα με το βίντεο, 3,676,200,000 χιλιόμετρα , δηλαδή κάπου 288,194 φορές το μέγεθος της γης μας.

Σύμφωνα με την εγγραφή της wikipedia για το VV Cephei, αυτό είναι ένα εκλειπτικό δυαδικό (binary star) σύστημα αστεριών το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό Cepheus. Περιλαμβάνει έναν κόκκινο υπεργίγαντα ο οποίος συμπληρώνει το λοβό Roche (Roche lobe) όταν είναι κοντά στο συντροφικό του μπλε αστέρι , το οποίο φαίνεται πώς βρίσκεται στον βασική ακολουθία (main sequence), η ύλη ρέει από τον υπεργίγαντα προς το μπλε σύντροφο. Τα άστρα βρίσκονται 3,000 έτη φωτός μακριά από τη γη.

Με βάση της περιγραφές για κάθε άστρο τώρα:

Το VV Cephei A, ο υπεργίγαντας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά άστρα, ο φασματικός του τύπος (spectral type) είναι Μ2 και έχει 1600-1900 φορές το μέγεθος του ήλιου. Αν αντικαθιστούσε τον ήλιο στο ηλιακό μας σύστημα, θα εκτεινόταν μέχρι την τροχιά του Κρόνου. Είναι 275,000 με 575,000 φορές φωτεινότερο από τον ήλιο. Η μάζα του αστεριού δεν είναι γνωστή. Η μάζα που έχει υπολογιστεί από την τροχιακή του κίνηση είναι περίπου 100 ηλιακές μάζες. Από την άλλη, η μάζα που υπολογίστηκε από τη φωτεινότητα του είναι περίπου 25-40 ηλιακές μάζες.

Το VV Cephei B, το μπλε βασικής ακολουθίας (main sequence) αστέρι, είναι χωρισμένο από το μεγαλύτερο αστέρι με μια μέση απόσταση 25 αστρονομικών μονάδων (AU). Η απόσταση αυτή κυμαίνεται μεταξύ 17 και 34 αστρονομικών μονάδων (AU). Είναι ένα Β0 άστρο περίπου 10 φόρες τη διάμετρο της γης και περίπου 100,000 φορές τη φωτεινότητα της. Η τροχιακή περίοδος του συστήματος είναι 7,430 μέρες (20.3 χρόνια). Η έκλειψη κρατά περίπου 1,300 μέρες και το μέσο της προηγούμενης έκλειψης ήταν το τις αρχές του Ιανουαρίου του 1998.

Βλέποντας το θαυμαστό και τεραστίων διαστάσεων σύμπαν λοιπόν, καθώς και συγκρίνοντας το μέγεθος της γης της οποίας η διάμετρος είναι μόλις 12,756 χιλιόμετρα, πολλά περνούν συνειρμικά από το μυαλό μου. Ένα από αυτά είναι το πόσο μικρός είναι τελικά ο άνθρωπος συγκρινόμενος με κοσμικά μεγέθη.

Κάτι άλλο που μου έρχεται ταυτόχρονα στο μυαλό, είναι το πόσο αστεία και εγωιστική είναι η πεποίθηση μερικών οι οποίοι σκέφτονται τόσο παράλογα και εγωιστικά ώστε να πιστεύουν και παράλληλα προσπαθούν να πείσουν κι άλλους ότι κάποια ανώτερη εξωκοσμική οντότητα δημιούργησε όλο αυτό το υπερμέγεθες σύμπαν για χάριν του ανθρώπου. Μια παρομοίωση που πέρασε από το μυαλό μου σκεφτόμενος το μέγεθος της υπερβολής ήταν η εξής. Κατά την επιλογή χώρου για την τοποθέτηση μερικών χρυσόψαρων αντί για την επιλογή ενός ενιδρύου θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να δημιουργήσουμε μία λίμνη. Σαφώς η σκέψη αυτή είναι ανόητη, αλλά δεν υστερεί καθόλου σε ανοησία από την άλλη σκέψη, δηλαδή ότι κάποιος δημιούργησε το σύμπαν για τον άνθρωπο.

Το λυπηρό στο όλο θέμα είναι ότι παρόλο που η επιστήμη προοδεύει, συνεχώς ανακαλύπτοντας καινούργια πράγματα τα οποία καταρρίπτουν εξ’ αποκαλύψεως «αλήθειες», οι άνθρωποι συνεχίζουν να εθελοτυφλούν και να μένουν προσκολλημένοι σε αυτές. Σε ακόμα χειρότερες περιπτώσεις αγωνίζονται να αποδείξουν ότι τα επιστημονικά ευρήματα είναι εσφαλμένα, μιας και σύμφωνα με αυτούς οι εξ’ αποκαλύψεως αλήθειες τους δεν μπορούν να λάθος, μιας και τις έχει αποκαλύψει ο «αληθινός θεός» τους.

Αυτά όμως προς το παρόν, θα συνεχίσω να κοιτάω τα άστρα και να αναλογίζομαι πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος μπροστά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος και ότι άλλο περνά συνειρμικά από το μυαλό μου.

Οι πληροφορίες για το VV Cephei:
http://en.wikipedia.org/wiki/VV_Cephei

Σχόλια

Ο χρήστης Derevirn είπε…
Για όσους ενδιαφέρονται για την αστρονομία, έχω να προτείνω το εξαιρετικό βιβλίο Ματιές στο σύμπαν, το οποίο περιέχει εξαιρετικές φωτογραφίες, τραβηγμένες από αστεροσκοπεία και τηλεσκόπια. Είναι επίσης αξιόπιστος οδηγός για τα περισσότερα αστρονομικά θέματα.
Ο χρήστης Stelios Frang είπε…
Πολύ χρήσιμη η συγκριτική παρουσίαση και σωστά τα συμπεράσματά σου. Έχω βάλει από καιρού αυτό το βίντεο μαζί με στατικές εικόνες για το ηλιακό μας σύστημα. Κάθε φορά που τις κοιτάω εντυπωσιάζομαι εκ νέου!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πτολεμαίος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνικός ορθογραφικός έλεγχος στο Evernote

Τυχαίες σκέψεις καθώς ξημερώνει

Διάφορες Σκέψεις