ART ATHINA

Τις τελευταίες μέρες σε κάποιο από τα φόρουμ που παρακολουθώ ξεκίνησε συζήτηση με το θέμα της λογοκρισίας στην έκθεση ART ATHINA, δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνη που έσπευσαν να υποστηρίξουν την πράξη. Πολλοί μίλησαν για μέτρα στην τέχνη όταν αφορά σύμβολα, έθνη και θρησκεία. Άλλοι υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει κανείς να δείχνει στα σεβασμό στα πιστεύω των άλλων ακόμα κι αν είναι αντίθετος με αυτά, η ακόμα ότι η καλλιτέχνης θα έπρεπε να αυτολογοκριθεί, για να μην προσβάλλει τις πεποιθήσεις μεγάλης μερίδας Ελλήνων.

Πολλοί βέβαια μίλησαν για το ίδιο το έργο υποστηρίζοντας πως δεν είναι τέχνη και φέρνοντας αρκετά, μάλλον άτοπα παραδείγματα. Θέλω να πω, πως το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι αν είναι καλή ή κακή τέχνη τον εν λόγω δημιούργημα αλλά η προσπάθεια λογοκρισίας ενός έργου σε μία κατά τα άλλα δημοκρατική και φιλελεύθερη χώρα.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι δεν τίθεται θέμα λογοκρισίας, ή καταπάτησης στοιχειωδών ελευθεριών, όμως αν λάβουμε υπόψιν τη σύλληψη τότε καταλαβαίνουμε πόσο άτοπος είναι ένας τέτοιος ισχυρισμός. Το άρθρο 16 παράγραφος 1 του συντάγματος λέει “H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες”, όταν συλλαμβάνεται ένας άνθρωπος εξαιτίας ενός έργου τότε τίθεται θέμα λογοκρισίας και παραβίασης στοιχειωδών ελευθεριών.

Το άλλο θέμα που τίθεται είναι η παρανόηση της έννοιας τις δημοκρατίας, μιας και πολλοί πιστεύουν ότι η δημοκρατία είναι η υπεράσπιση της πλειοψηφίας. Βέβαια στην πραγματικότητα η δημοκρατία έχει ως σκοπό να παρέχει ελευθερίες σε όλους τους πολίτες μιας χώρας, είτε αυτοί ανήκουν στην πλειοψηφία, είτε όχι. Όταν η άποψη της πλειοψηφίας επιβάλλεται επί του συνόλου τότε πιθανότατα οδεύουμε προς ανελεύθερες και απολυταρχικές κοινωνίες.

Όσον αφορά τώρα το θέμα του σεβασμού στα πιστεύω των άλλων. Είναι λογικό και επόμενο σε μια κοινωνία να υπάρχουν πλήθος διαφορετικών απόψεων, αντιλήψεων, πιστεύω κλπ. και είναι ως εκ των πραγμάτων απολύτως λογικό οι αντιλήψεις της μιας ομάδας να προσβάλλουν κάποια άλλη. Είναι λοιπόν ως εκ των πραγμάτων αδύνατο να μην προσβληθεί κάποιος από τις απόψεις κάποιου άλλου, και βέβαια η λύση δεν είναι να αυτολογοκρινόμαστε και να μην εκφράζουμε τις απόψεις μας ελεύθερα μην τυχόν προσβληθεί κάποιος. Αντίθετα ό σεβασμός που μπορούμε να δείξουμε είναι στο δικαίωμα κάποιου να έχει την άποψη του, και να την εκφράζει ελεύθερα, έστω κι αν αυτή είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη και ασυμβίβαστη με τη δική μας.

Ειλικρινά πολλές φορές προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα άλλα κάθε τόσο συμβαίνουν γεγονότα που με κάνουν να αμφιβάλλω για το πόσο αυτός ο ισχυρισμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σχόλια

Ο χρήστης pølsemannen είπε…
Δημοκρατική χώρα δεν ξέρω (Τυπικά έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία), ανεκτική πάντως όχι.

Αναφορικά με το "έργο" τώρα στην καλύτερη περίπτωση Θεωρώ ότι το ποιητή με το ιερό βίδεον θέλει να περάσει το μούνημα
"Η μαλακία που μας δέρνει ω ΕΛ-ληνες".
Ο χρήστης SPY είπε…
Καλυτερα να υπάρχει η "ελευθερία της μαλακίας" παρά η αστυνόμευση η οποία στο όνομα κάποιου γενικώς και αορίστως "καλού" μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στο σκοτάδι.

Στη μαλακία, μπορώ αν θέλω να γυρίσω την πλάτη μου.

Το σκοτάδι θα πρέπει να το πολεμήσω.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διάφορες Σκέψεις

Ελληνικός ορθογραφικός έλεγχος στο Evernote

Δηλώσεις Χριστόδουλου κατα την επίσκεψη στο Βατικανό